Inreda källare

Hus med källare innebär att det finns flera extra kvadratmeter som du kan inreda när familjen växer och ni behöver mer boyta. Men det är inte bara att sätta upp tapeter och bära ned möblerna. Beroende på skick kan en källare leda till stora renoveringar som kostar nästa lika mycket som en tillbyggnad.

Låg takhöjd

För att ett rum ska räknas som vanlig boyta måste rummet ha en takhöjd på minst 2,40 meter. Det får förekomma snedtak och olika nivåer men dessa räknas då som biyta. Är det rum som ni bara ska vistas tillfälligt i såsom ett förråd eller hall får takhöjden vara minst 2,10 meter.

Har ni lågt till tak kan ni lös det genom att sänka golvet i källaren. Den jobbiga vägen är att skotta ut för hand. Den enkla vägen är att kontakta en firma med en sugbil som kan torr- eller vakuumsuga upp materialet i golvet och ta hand om avfallet. Vi pratar om flera kubik med spån, lera, betong, stenkross eller sand som ska sugas ut. Du vill verkligen inte skotta bort det.

Fukten

En källare är omringad av jordmassor vilket leder till mycket fukt och kalla temperaturer. Du kan inte lägga trägolv eller panel i en källare, det är att be om mögelpåväxt. Alla källare är olika och har olika förutsättningar. Du borde ta in en snickare för en konsultation, lär dig mer om att renovera källare och se vad du kan och inte kan göra.

En varm källare är en torrare källare. Men fukten behöver ventileras ut effektivt, mekaniskt ventilation är nästan ett måste eftersom självdrag sällan fungerar optimalt. Du kan också lägga ett mekaniskt ventilerat golv för att förhindra fukt och det stänger inte in markfukten under golvet.

januari 4, 2019