Hålla en hushållsbudget

Spelar ingen roll hur stor familjen är. Kanske det bara är du och dina två hundar, eller så är ni ett par med fyra barn: det är alltid viktigt att hålla koll på in- och utgifter till hemmet. Det räcker inte med att bara betala räkningar och köpa mat. Det måste finnas en långsiktig plan för att slippa ekonomisk knipa i framtiden.

Samla information

Börja med att samla information, kvitton och banköverföringar för ca 3 månader för att få ett bra snitt. Då kan ni se var pengar går varje månad och hur ni spenderar dem. En matbudget för två personer borde exempelvis ligga på mellan 4-4500 kronor för båda. Om ni spenderar 6-7000 kronor i månaden på mat är det en post ni borde se över.

Skapa mål

Vad vill ni åstadkomma med er nya budget? Vill ni spara till pensionen, barnens körkort, en fin utlandssemester eller kanske en ny bil? Skapa ett mål med er återhållsamhet så är det lättare att förhålla sig till budgeten. Om ni sparar bara för att spara är det lättare att spendera mer än ni borde. Ett stort långsiktigt sparande är att föredra. Sedan kan ni ha mindre sparande för olika delmål. Det går oftast att göra flera olika sparkontot på din onlinebank. Prata med banken och skapa automatiska överföringar varje månad till olika konton så har ni en snabb överblick över hur sparandet går. Vanliga sparande kan vara:

  • Djurkonto – även om djuret är försäkrat är det mycket som inte täcks, exempelvis tandvård. Ett litet sparande på 100 kronor i månaden kan betyda mycket när djuret blir sjuk och behöver veterinärvård.
  • Bilsparande – spara till den årliga servicen eller däckbytet.
  • Semestersparandet – ju fler ni är i familjen, desto större sparande borde ni avsätta för semestern.
  • Spara till barnen – pengarna kan ni sedan använda till deras körkort eller liknande.
februari 24, 2018