Att tänka på inför renoveringen

Är det dags att förnya vardagsrummet? Eller ska hela köket bytas ut till ett toppmodernt IKEA-kök? Här är sakerna du behöver tänka på innan ni sätter igång att köpa material och arbetskraft.

Vad kan du göra själv?

Ju mer du kan göra själv, desto billigare blir det. Inför stora renoveringar, såsom kök och badrum, kan du stå för rivandet och städandet. Bara där tjänar du in tusentals kronor. För visst känns det lite konstigt att betala en snickare för att dammsuga hemma hos dig? Du kanske till och med kan göra slutfinishen själv såsom att tapetsera och måla. Ett bra underarbete ger förutsättningar för att en snygg finish. Är du inte var att spackla och sätta gips kan det vara bättre om någon annan gör det. Du kanske kan låna in kompisar till hjälp också?

Offerter, offerter, offerter

Ta in flera offerter på alla jobb och beskriv noggrant hur jobbet ska göra så de kan ge en rättvis prisbild. Var inte blyg med att ställa kräv på utformning och vad som ska ingå eller inte. Du kan föreslå vite för större renoveringar som har en tendens att dra ut på tiden, typ som tak och badrum. Be gärna om referenser som du kan prata med på egen hand. Prata också med Skatteverket så du kan få en hum och företagets ekonomi. Byggbranschen är tyvärr full av personer som sätter företag i konkurs så fort det går dåligt och du vill inte stå med en halvrenoverad fasad när bygget stängs ned.

mars 1, 2018