Skaffa fiskar till hemmet

Ett akvarium är en vacker inredningsdetalj, en fiskedamm ute i trädgården ger dig en koppling till vattnet. Fiskar är vackra att titta på och det är avslappnande att beundra deras stillsamma liv. Att bjuda in fiskar i sitt hem kommer inte utan ansvar.

Storlek

Läs på och prata med kunnigt folk om vilken storlek du borde ha på akvariet. Det beror främst på vilka fiskarter du vill ha. En del vill ha mycket utrymme medan andra kan överleva och frodas på mindre yta. Tänk också på att fiskarna kommer att yngla av sig, antalet kommer att öka och vill du inte döda småfiskar flera gånger om året är det bättre med en storlek större. Anpassa efter förökningen, inte efter antalet du ska köpa in just nu.

Matning

Fiskarna ska matas korrekt och gärna flera gånger om dagen. Majoriteten av fiskägare ger dem mycket mat men sällan, det kan göra fiskarna sjuk och förstöra deras vatten eftersom de inte äter upp allting som då ligger och blir dåligt.Ska ni resa bort behöver någon titta till fiskarna två gånger om dagen. Mängden anpassar du efter fiskarna, de ska inte få mer mat än de kan äta upp på 2-3 minuter. Unga fiskar behöver mat oftare, medan de är små kan du mata dem upptill fem gånger om dagen. Det krävs lite planering för att hålla fiskar.

Dammar

Om du vill ha en fiskedamm ska du välja arter som tål klimatet och trivs i storleken på dammen. Karpar är vanligaste varianter, där ingår även guldfisken. En damm kan rengöras med en pump eller noga utvalda växter.Ska fiskarna få övervintra i dammen behöver den vara tillräckligt djup så dammen inte fryser igen helt. Säkrare alternativet är att flytta fiskarna till en frostfri plats såsom ett uppvärmt garage eller källare. De vill dock fortfarande ha solljus och kräver omhändertagande i sin temporära miljö.

augusti 21, 2018