Inreda källare

Hus med källare innebär att det finns flera extra kvadratmeter som du kan inreda när familjen växer och ni behöver mer boyta. Men det är inte bara att sätta upp tapeter och bära ned möblerna. Beroende på skick kan en källare leda till stora renoveringar som kostar nästa lika mycket som en tillbyggnad.

Låg takhöjd

För att ett rum ska räknas som vanlig boyta måste rummet ha en takhöjd på minst 2,40 meter. Det får förekomma snedtak och olika nivåer men dessa räknas då som biyta. Är det rum som ni bara ska vistas tillfälligt i såsom ett förråd eller hall får takhöjden vara minst 2,10 meter.Har ni lågt till tak kan ni lösa det genom att sänka golvet i källaren. Den jobbiga vägen är att skotta ut för hand. Den enkla vägen är att kontakta en firma med en sugbil som kan torr- eller vakuumsuga materialet i golvet och ta hand om avfallet. Vi pratar om flera kubik med spån, lera, betong, stenkross eller sand som ska sugas ut. Du vill verkligen inte skotta bort det. Och i värsta fall står huset på berggrund och du måste faktiskt spränga bort en del.

Fukten

En källare är omringad av jordmassor vilket leder till mycket fukt och kalla temperaturer. Du kan inte lägga trägolv eller panel i en källare, det är att be om mögelpåväxt. Alla källare är olika och har olika förutsättningar. Du borde ta in en snickare för en konsultation, lär dig mer om att renovera källare och se vad du kan och inte kan göra.En varm källare är en torrare källare. Men fukten behöver ventileras ut effektivt, mekaniskt ventilation är nästan ett måste eftersom självdrag sällan fungerar optimalt. Du kan också lägga ett mekaniskt ventilerat golv för att förhindra fukt och det stänger inte in markfukten under golvet.

Materialval

Källargolvet kan du belägga med klinker och golvvärme. Du slipper hänga upp element eller dra vattenledningar ner till vattenradiatorer. Klinker är också bra för källarutrymmen och ger ett varmt golv när golvvärmen är på.Mot väggarna ska du helst sätta stålreglar och sedan gips. Träskivor mot betong kommer att börja mögla. Gipset är ett dött material som rör sig väldigt lite och är beständigare mot fukt. Med gipsväggar slipper du även känslan av källare och kan tapetsera och måla.

Renovera själv eller ta in hjälp

För många så kan det vara en trevlig sysselsättning att renovera sin källare helt själv. Samtidigt så gäller det att ha en del förkunskaper inom vissa områden för att det ska bli rätt gjort. Om man är det minsta osäker så är det bättre att ta in hantverkare som gör detta åt er.

januari 4, 2019