Spara tid och energi med en snöslunga!

Att det faller en halvmeter snö under natten kan leda till blandade känslor. Det kan kännas härligt tills man inser att det måste skottas. När det kommer mycket snö, som det ibland kan göra, så finns det inte alltid tid till att skotta innan man måste iväg på morgonen, då kan en snöslunga komma väl till pass. Man kan säga att det finns två olika typer av snöslungor: enstegsslungor och tvåstegsslungor. Enstegsslungan tar in och slungar ut snön i ett moment och lämpar sig därför bättre för tunnare snö. Tvåstegsslungan börjar med att suga in snön och maler sönder den, för att sedan blåsa ut snön, den klarar därför av lite mer packad snö.

Vad behöver du?

Du kan hitta snöslungor i många olika prisklasser, det finns de som kostar några tusen till de som kostar tiotusentals kronor. Dyrare snöslungor brukar erbjuder oftast mer funktioner och bättre komfort, men just hur den klarar av snön behöver det inte vara någon allt för stor skillnad på. Engångsslungorna brukar i regel drivas av batteri eller med en sladd och är oftast inte lika kraftiga som de bensindriva alternativen är. För dig som vet att du inte behöver skotta speciellt stora ytor så kan enstegsslungan vara lämplig. För dig som har stora ytor så kan tvåstegsslungan vara bättre, dels för att den kan hantera bättre, men också för att de oftast är bensindrivna och hjälper till med att driva framåt.

Hjälpfulla funktioner

Det finns viktiga funktioner som din snöslunga bör ha: den ska ha ett dödmansgrepp som stannar snöslungan ifall du släppertaget om den, se även till att du kan justera utkastet så du kan välja var snön ska slungas. Att hitta reservdelar är inte alltid det enklaste, väljer man en snöslunga från en mer känd tillverkare så kan det underlätta. Har man inte tillräcklig belysning på sin gård så kan det vara bra att välja en modell som är utrustad med lampor, men som med mycket annat så beror det helt enkelt på vad du faktiskt behöver och inte.

november 9, 2018