Ta hand om ditt akvarium

Har man skaffat sig ett akvarium hem så gäller det att man tar hand om detta på allra bästa sätt. Det är inget som sköter sig själv utan det måste regelbundet rengöras och se till så att fiskarna har ett trevligt, rent och ombonat hem.

För att dina fiskar ska trivas så gäller det att akvariet regelbundet underhålls. Fiskar bajsar och dess avföring gör att vattnets kvalité påverkas av detta. Det kan vara mat som inte blivit uppäten och som måste bort från akvariet. Det är ett slutet system som gör att vattnet regelbundet går igenom något filter och det finns även fiskar som till viss del städar efter sig. Men det räcker inte för att säkerställa att det är en bra miljö för alla fiskar i akvariet.

Genom att regelbundet kontrollera vattenkvalitén så får man koll på hur det ser ut och vad man behöver göra. Det gäller att få in rutiner som fungerar bäst för just ditt akvarium. Det rekommenderas att inte rengöra allt för ofta och att man utför åtgärder vid samma tillfälle. Likaväl som det finns dåliga bakterier i vattnet så finns det de bakterier som är gynnsamma för ditt akvarium. Den dagliga skötseln av ett akvarium innebär inte rengöring utan mer om att allt som är inkopplat till ditt akvarium fungerar som det ska.

Filter, doppvärmare med mera det som behövs för att allt ska fungera och behöver ses över dagligen. Du bör också kolla så att vattnet håller den temperatur som det ska. Du kan med fördel föra någon form av journal så en anteckningsbok som ligger vid ditt akvarie är bra att ha. Där kan du skriva in vilken temperatur som var en viss dag. Då ser du om det blir stora temperaturförändringar. Kolla också hur fiskarna mår och hur de äter.

augusti 27, 2019