Bygga garage – bra att tänka på

Att ha ett garage kommer med många fördelar. Men det kommer också med många saker man måste tänka på. Här har vi samlat ett par punkter som är värt att överväga innan bygget påbörjas.

Designa själv eller köpa färdigt?

Att designa garaget själv eller köpa en färdig design har båda sina fördelar och det gäller att tänka på vilken som har mest fördelar för just dina förutsättningar och behov. Att designa själv ger ju full kontroll över utformningen. Men att köpa ett färdigt innebär ju mycket mindre arbete. Och de kan fortfarande hittas i flera olika designer.

Var ska garaget stå?

Garaget placering kan delas upp i en av två kategorier: fristående byggnad eller tillbyggnad. En tillbyggnad kommer alltid kräva bygglov medan en fristående byggnad endast kräver det om du bygger större än reglerna för attefallshus. Tillbyggnad kommer därför kräva mer arbete. Men det finns helt klart fördelar med att kunna gå direkt från huset till garaget utan att behöva gå ut först. Speciellt under vintern.

Isolerat eller kallgarage?

Ett kallgarage är det enklare och billigare sättet att bygga ett garage. Bilen kommer ju fortfarande vara skyddad från vädret där inne. Men den kommer så klart inte vara varm som i ett isolerat garage. Isoleringen sätter också större krav på god ventilation. Om inte ventilationen kan hantera utrymmet ökar risken för fuktskador drastiskt.

Utrymme för mer än bara bilen?

Bilen kommer självfallet ta upp större delen av utrymmet i garaget. Men ser man bara till att bygga med mer i åtanke kan man även få plats med mer. Garaget kan exempelvis även bli ett förråd eller en liten verkstad/snickarbod.

Hur gör man med uppfarten?

Att bygga garage till ett hus som aldrig haft det tidigare kommer mest troligt betyda att uppfarten måste dras om på något sätt. Detta kommer kunna skilja sig en hel del beroende på vilka förutsättningar tomten har, men även hur vägen utanför huset går. En ny uppfart kan kräva en hel del extraarbete, men det är också chansen att göra något riktigt snyggt och funktionellt.

mars 5, 2020