Ljud i hela hemmet

Att kunna lyssna på musik är något som de allra flesta uppskattar. Med dagens elektronik och mobiler är det dessutom enklare att göra det än någonsin tidigare. I denna artikeln tänker vi därför gå igenom några multiroom-lösningar som låter dig koppla upp till och styra musiken på högtalare placerade runt om i ditt hem.

Bluetooth-högtalare

Den enklaste och billigaste lösningen om man vill spela upp musik från sin mobil är att skaffa sig bluetooth-högtalare. Dessa kräver dock att du kopplar upp dig mot varje högtalare du vill lyssna på och det går inte att kontrollera hela huset samtidigt. De är alltså inte en sann multuroom-lösning.

Airplay

Ett av de första lösningarna för ljud i hela hemmet kom från Apple i form av Airplay och senare Airplay 2. Apple Airplay används bland annat med Sonos som är en av de bäst etablerade multiroom-lösningarna. För att få full kompabilitet krävs det dock att du använder dig av iPhone eller iPad.

Chromecast

En mer plattformsagnostisk lösning är att använda sig av Googles Chromecast. Chromecast finns även det integrerat i många högtalare och förstärkare men går även att köpas till i form av en dongel. Högtalarna kan sedan grupperas vilket gör de enkla att kontrollera med kompatibla appar.

Egna appar

Den bästa kontrollen får man om man köper högtalare från samma tillverkare av multiroom-lösningar. Sonos, Audiopro och liknande har nämligen egna appar som ger dig ytterligare kontroll över högtalarna än vad grundprotokollen erbjuder.

november 26, 2019