Även utsidan behöver renoveras

Många av våra renoveringsprojekt sker på insidan av huset. Men det betyder inte att vi får försumma utsidan. Att underhålla utsidan och även renovera den vid behov är viktigt för husets hälsa och utseende.

Träfasaden enklast att renovera själv

Träfasaderna är de mest vanligt förekommande fasaderna i Sverige när det kommer till villor. Och medan de kräver mest underhåll är det också det mest praktiska fasaden för den som föredrar att sköta renoveringen själv. Förutom ett nytt lager färg emellanåt behöver man också kontrollera att brädorna fortfarande är intakt och inte drabbats av röta eller är angripen av skadedjur.Tegelfasader och putsade fasader är lite av en annan femma. Tegelfasaden kan antingen behöva omfogas eller så måste en del individuella tegelstenar bytas ut. Och har man ingen erfarenhet med detta är det ofta bäst att överlåta det åt en murare. I en putsad fasad kan det uppstå sprickor eller liknande skador. Och medan man kan fixa mindre fel själv kan större skador kräva att man måste putsa om en hel sida av huset.

Renovera och gör snyggt

Precis som med alla renoveringsprojekt på insidan av huset är ju poängen inte bara att göra det nytt och funktionellt, utan även snyggt. Av denna anledning gäller det att lägga ned lite extra tid och energi på efterarbetet också. Man kan till exempel sätta upp lite snygg fasaddekor, byta eller måla om fönsterbleck eller kanske plantera lite blommor i en fönsterlåda.

Inte bara fasaden

Även om fasaden ofta gör störst skillnad när det kommer till utsidan är det samtidigt värt att titta på om några andra delar behöver fixas. Fönstren är ju något man garanterat kommer att lägga märke till medan man granskar själva fasaden. Men även taket kan vara i behov av renovering eller till och med utbyte. Detta är inte en liten sak men något man absolut måste ha koll på om man vill fortsätta bo i ett friskt och säkert hus.

juni 4, 2019